Daca ai reusit sa finalizezi cu constructia casei (cel putin la faza de structura) si atunci incerci sa iti amenajezi curtea interioare, sa ridici gardul si sa iti pregatesti spatiul pentru scule sau uneltele de gradina, atunci probabil ca te-ai interesat deja de constructia unei magazii. Norocosii care si-au proiectat un garaj incorporat in casa probabil ca vor folosi acel spatiu pentru a depozita una-alta in prima faza, dar si acestia vor ajunge sa se gandeasca serios la o mica-constructie suplimentara care sa adaposteasca, indiferent de anotimp, toate sculele electrice, lopetile, furcile, greblele, roaba sau, de ce nu, chiar si muraturile sau borcanele cu dulceturi si zacusca.
Printre primele lucruri pe care le dezbati cand e vorba de magazie e materialul cu care urmeaza sa fie ridicata constructia. Unii prefera sa lucreze cu lemn, altii aleg varianta BCA sau boltari din beton. Oricare dintre cele doua variante are avantaje si dezvantaje si pentru oricare dintre aceste variante e necesara si o autorizatie de constructie care se poate obtine de la Primarie, in urma depunerii unui proiect. O magazie de lemn se poate construi destul de repede, uneori chiar cu “resturi” de lemn folosite la cofrajele pentru constructia casei. Stalpi de 10x10cm grosime de diferite lungimi (3,4 si 5m), bucati de grinda si, in final, scandura pot fi folosite pentru ridicarea unei constructii de dimensiuni mai reduse, inalta de 2,5m la un capat si de 2m la celalalt capat, pentru a instala un acoperis (tabla simpla, zincata pusa peste o folie de calitate medie) intr-o singura apa.
Constructia pe BCA necesita o fundatie solida (mult mai solida decat a unei magazii pe lemn, din punctul meu de vedere) si ceva mai multe cunostinte in domeniul constructii. Este necesara turnarea de stalpi si apoi zidirea cu BCA, deci formarea de mortar, folosirea constanta a polobocului si calcule destul de exacte pentru taiere. Dar un astfel de perete se poate izola pe exterior, cu mai mare usurinta si are o rezistenta mai mare, in timp. Asta va insemna mai mult spatiu pentru interior, dar si folosirea unor forme de amenajare interioara ceva mai complexe: fie tencuiala uscata (placare cu rigips), fie tencuiala populara.
Atat magazia construita din lemn, cat si magazia construita din BCA vor avea nevoie de o fundatie solida si dreapta. Nu este necesara si turnarea de sapa, decat daca se doreste obtinerea unei podele foarte drepte care urmeaza sa fie placata cu gresie (si ca o nota, daca se doreste placarea cu gresie, e de preferat sa fie aleasa gresia portelanata de exterior, care rezista la inghez-dezghet, desi este ceva mai putin aspectuoasa).
Voi ce ati recomanda pentru constructia unei magazii? Daca aveti experienta deja cu un asemenea proiect, ati preferat sa il construiti in regim DIY sau cu ajutorul unei firme? Ce fel de materiale ati ales si de ce? Care a fost costul final al construtiei si pentru ce suprafata?
Nu exista comentarii. Spune-ti tu parerea!