Cu toţii cred că am auzit vorbind măcar o dată despre cele mai luxoase hoteluri ale lumii: Hotel Burj al Arab din Dubai, Hotel Plaza din New York, Hotel Ritz din Paris sau bineînţeles de celebrele lanţuri hoteliere Hilton, Accor, Marriott; însă, care sunt criteriile de clasificare ale acestora în funcţie de stele?
Din păcate, nu există un sistem concret de clasificare a hotelurilor deoarece guvernul fiecărei ţări este cel care se ocupă de acest lucru. La nivel internaţional, există trei categorii: ţări care nu au niciun sistem de clasificare (deoarece, spun ele, se opune libertăţii pieţei): SUA, Australia, Hong Kong, Kenya, Israel; ţări cu sisteme neoficiale de clasificare: Anglia, Danemarca; ţări cu sisteme oficiale de clasificare proprii: Italia, Grecia, Irlanda, Franţa, România.
Din această cauză, este aproape imposibil ca hoteluri din ţări diferite să fie comparate pe baza stelelor primite. În Grecia, de exemplu, hotelurile sunt clasificate pe litere. Sistemele de rating sunt numeroase, dar depind foarte mult de facilităţile oferite: restaurant, piscine, televizor în cameră, minibar. Simplul fapt că hotelul nu dispune de lift, poate să primească o stea în minus.
HOTREC (Hotels, Restaurants & Cafés in Europe) este o federaţie care reprezintă hotelurile, restaurantele şi cafenelele din Uniunea Europeană care reuneşte 40 de federaţii profesionale din 25 de ţări din Europa, cu sediul la Bruxelles.
Această organizaţie şi-a asumat responsabilitatea de a realiza un sistem unic de clasificare a hotelurilor, astfel: 1 stea (oferă minimul necesar, ex: un pat şi baie); 2 stele-rangul ,,standard” (telefon inclus iar televizorul ca opţiune extra); 3 stele-rangul de ,,confort”(camere mai mari, mobilier modern, televizor); 4 stele-rangul ,,First class” (suprafaţă mai mare, sală de fitness, piscine, locuri de joacă, room service, spa); 5 stele- rangul ,,Deluxe” (restaurant gourmet, terenuri de tenis/golf, cameră cu jacuzzi, televizor cu plasmă, dvd player, asistent personal).
În majoritatea ţărilor din Europa aceste standarde sunt respectate. România nu face parte din această organizaţie, deoarece majoritatea hotelurilor de două stele nu îndeplinesc nici măcar standardele hotelurilor de o stea.
Este foarte important pentru noi, ca şi consumatori, să cunoaştem aceste norme de clasificare, să ştim la ce ne aşteptăm atunci când facem o alegere, şi să ne asigurăm că primim ceea ce plătim.
Nu exista comentarii. Spune-ti tu parerea!